barcelona-food
Palau de la Música: modernisme en corruptie onder één dak
´Indrukwekkend!´is een veelgehoorde uitspraak van toeristen, als ze voor het eerst een bezoek brengen aan het Catalaanse concertgebouw. Het modernistische gebouw in het centrum van Barcelona- in 1997 uitgeroepen werd tot Unesco´s Werelderfgoed- is inderdaad magnifiek. Toch is niet alles er pracht en praal. Maak kennis met de donkere kanten van dit indrukwekkende muziekpaleis.
Toonbeeld van Catalaans Modernisme
Het Modernistische muziekgebouw werd in 1805 opgericht door architect Lluís Domènech i Montaner- grondlegger van het Catalaanse Modernisme- in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging Orfeón Catalán. De financiering kwam grotendeels tot stand door de leden van de vereniging zelf. Het duurde ruim drie jaar voordat de laatste details werden voltooid en het muziekgezelschap in februari 1908 haar intrede kon doen.
TIP: maak een tour door Palau de la Musica en neem een kijkje achter de schermen van dit prachtige gebouw!
Bestel hier tickets voor de tour door Palau de la Musica
Gebouw
Het gebouw vervaardigd met rood baksteen en grote glazen wanden, is ook nu nog zeer geliefd. Niet alleen vanwege haar rijkelijk versierde mozaïekpilaren, geglazuurd tegelwerk en weelderige decoratie, maar ook door de excellente concerten die er gegeven worden. Om nog maar niet te spreken van de emotionele en sociaal-culturele waarde die het vertegenwoordigd voor de Catalaanse geschiedenis.
De bombastische concertzaal is hét toonbeeld van de Modernistische Catalaanse Architectuur in Barcelona en biedt al ruim honderd jaar een elitair concertpodium aan voor zowel nationale als internationale topmuzikanten. Niet verwonderlijk dus dat het op 4 december 1997 werd uitgeroepen tot Werelderfgoed van Unesco.
Corruptieschandaal
De stichting Orfeó Català- Palau de la Música heeft zich altijd hard gemaakt voor excellente kwaliteit, sociale betrokkenheid en deelname aan de Catalaanse cultuur. Als een voorbeeldig Catalaans instituut heeft zij haar eer dan ook hoog te houden. Maar juist die eer is gekrenkt, door niemand minder dan de hoogste baas- Felix Millet i Tusell-, die vanwege een dubbele boekhouding ongemerkt vele miljoenen naar zijn privé-rekening sluisde.
De ex-president richtte in 1990 de stichting Orfeó Català- Palau de la Música op, waarmee hij zijn vader die tussen 1951 en 1967 president was van de stichting Orfeó Català, opvolgde. Maar al snel ging het mis. In 1974 richtte hij samen met twee compagnons het makelaarsbedrijf Renta Catalana op, waarvoor hij in 1983 twee weken voorwaardelijk gevangenisstraf opgelegd kreeg vanwege fraude.
Nadat hij zich 16 jaar goed gedroeg, ontving hij in 1999 zijn eerste onderscheiding van de gemeente voor het werk dat hij verrichte voor het Concertgebouw. Al snel werd hij uitgenodigd deel te nemen aan diverse (vice)presidentschappen, voornamelijk bij banken en verzekeringskantoren. Hij werd zelfs vicepresident van FC Barcelona en stond in direct contact met de destijds regerende Minister President José Maria Aznar. Ook volgde er vele onderscheidingen.
Tot 23 juli 2009, toen bleek dat de boekhouding van de stichting niet klopte. Naast Felix Millet werd ook Jordi Montull, beide ruim 30 jaar verantwoordelijk voor de bedrijfsleiding van het muziekpaleis, verdacht. Toen kwam aan het licht dat er een schaduwstichting bestond, waar enkele miljoenen euro´s naar toe waren gesluisd. De ex-president bleek niet genoeg te hebben aan zijn salaris van ruim 1,5 miljoen per jaar. Ook bleek hij zijn werknemers veelal zwart uit te betalen om zo veel belastinggeld te omzeilen.
Op 28 juli 2009 werd de ex-president van het Muziekpaleis uit zijn eigen stichting ontheven, vanwege een ernstig corruptieschandaal. Ook zijn andere werkzaamheden werden direct gestopt. Joan Llinares nam de leiding van het instituut over. Geschat werd dat er zo´n 2 miljoen euro verdwenen was uit het Muziekfonds van Palau de la Música. Amper zes maanden later bleek het om een bedrag van zo´n 34 miljoen te gaan. Zo ontstond het grootste corruptieschandaal binnen de Europese Culturele instellingen ooit.
Tijdens de hoorzitting in 2009 gaf Millet toe zo´n 3,3 miljoen euro te hebben gebruikt van de stichting voor herinrichting van zijn huis en privé vakanties met zijn familie. Juni 2010 werd Millet in de gevangenis gezet. Drie dagen later was hij echter weer op vrije voeten, omdat alle getuigen plotseling ´onvindbaar´ waren. Pas in maart 2012 werd beslag gelegd op zijn goederen, omdat Millet nog altijd niet het totale geldbedrag van 24 miljoen euro schuld had afbetaald. Hij droeg slechts 6 miljoen euro af. Enkele dagen later zag de rechtbank alsnog kans hem te berechten. Sindsdien zit hij- samen met zijn compagnon Montull, die hem hielp met het geld wegsluizen, voor 6 jaar vast in de gevangenis.
Rondleiding met gids
Wie het indrukwekkende concertgebouw met eigen ogen wil zien, kan er dagelijks terecht voor een rondleiding met gids. Tijdens de rondleiding maak je o.a. kennis met de Concertzaal Het is aan te raden om minimaal een week vooraf te reserveren, want de rondleidingen zitten snel vol. Meer informatie vind je op de website. Je kunt de entreebewijzen ook via internet bestellen.
Palau de la Música
C/Palau de la Música 4-6 (Sant Pere més Alt)
Metro: L1/ L4 Urquinaona
Open: ma-za:10.00-20.00 & zo. 10.00-14.30 uur